Waar laat ik mijn nieuwe schilderij?

Monique Gomez de Mesquita-Vos is interieurontwerper en stylist. Zij beschrijft zichzelf als SFEERMAKER voor woon-, werk- en leefomgeving. Dat doet zij met haar bedrijf People for Planet.

 

Kunst en interieur

Een vraag die ik in mijn werk als interieurontwerper en stylist, regelmatig tegenkom is ‘Hoe zorg ik ervoor dat een kunstwerk in huis het mooiste tot zijn recht komt? Kunst, objecten, verzamelingen en relikwieën zorgen voor een persoonlijke touch aan het interieur en maken van een huis ook echt een thuis. Voor Atelier Open en 10x10artist’ geef ik in deze blog een aantal tips & trics.

 

DSC_7716 kopie

 

Achtergrond

De achtergrond is heel belangrijk voor een kunstwerk. Deze kan zowel licht als donker gekleurd zijn. Zorg ervoor dat er goede verlichting op het kunstwerk is gericht, zeker bij een donkere achtergrond. Moeilijker wordt het als je een drukke gedessineerde achtergrond hebt. Kies dan voor een rustige lijst teneinde meer aandacht naar het kunstwerk te trekken; Een passe-partout is daarvoor de beste oplossing.

Plaats

De hoogte van het kunstwerk aan de wand is erg afhankelijk van het deel van het interieur waarin het schilderij wordt geplaatst. In de zithoek moet het zo hangen dat het schilderij zittend goed is te zien. In de eethoek moet je het vanaf de eettafelstoel goed kunnen bekijken en dient het dus wat hoger te hangen. In een vrije ruimte moet het schilderij zo worden opgehangen dat het staand goed is te zien. Het plaatsen van een schilderij binnen een groter oppervlak is een kwestie van gevoel. De neiging bestaat om het werk in het midden van het vlak te plaatsen. Echter, in veel gevallen is het spannender om het juist iets meer naar links of rechts te plaatsen. De inhoud van het schilderij speelt daarbij een rol.  Als de in een portret geportretteerde naar rechts kijkt, kun je het werk beter meer naar links plaatsen omdat je anders uit de ruimte kijkt. Je wordt namelijk meegetrokken door het portret waar je naar kijkt. Dit is ook een belangrijk gegeven als je meerdere schilderijen ophangt.

 

Meerdere werken

Als je meerdere schilderijen bij elkaar hangt is een aantal zaken van belang. Zorg dat de plaatjes met elkaar een verhaal vertellen. Eenheid krijg je door er dezelfde (kleur van) lijsten omheen te doen. Daarnaast is mijn advies om, als het een rij schilderijen betreft, de onder-, midden- of bovenlijn gelijk te houden. De afstand tussen de schilderijen moet niet te veel zijn. Anders worden het losstaande objecten en komt het als geheel saai over. Een handige tip is om de schilderijen eerst voor de muur waar ze worden opgehangen op de grond te leggen en net zo lang te schuiven totdat het een mooie compositie is. Als je tevreden bent kun je de werken een voor een op dezelfde manier aan de muur hangen. Ook kun je met papier en karton op schaal de muur, de schilderijen en het meubilair tekenen. Zo kun je de kamer nabootsen en indelen en vervolgens de schilderijen op de juiste plek op de muur plaatsen. Kies je voor gelijk grote schilderijen dan is het mooi om ze symmetrisch en met gelijke regelmaat op te hangen. Heb je voor een muur een serie schilderijen in verschillende maten, dan zou je of een buitenkader kunnen maken (fictief) en de schilderijen daarin plaatsen of bijvoorbeeld een kruis kunnen creëren waar je de schilderijen omheen plaatst.

 

3-D objecten

Naast schilderijen zijn er ook beelden en/of kunstobjecten voor het interieur. Het is altijd leuk om objecten te groeperen op stijl, materiaal, thema of kleur. Een oneven aantal maakt het geheel spannender dan een even aantal. Plaats een object niet strak in het midden, maar creëer een spanningsveld door het object net uit het midden te zetten. Heb je een groter object of beeld en wil je dit goed uit laten komen, plaats het dan op een sokkel. Zorg ervoor dat het er stevig op staat of dat de sokkel is vastgezet. Verzwaar de sokkel zodat deze niet snel omgestoten kan worden. Om er meer aandacht op te vestigen is het slim om het object mooi uit te lichten door middel van een gerichte spot.

Verzamelingen zijn heel leuk in een interieur, maar je moet voor een zekere regelmaat zorgen in de presentatie, willen deze leuk uitkomen. Je kan denken aan een opstelling op kleur, op maat of op materiaal, zodat het toch een geheel wordt.

 

Peopleforplanet

Mocht je er echt helemaal niet uitkomen kun je altijd een afspraak maken met People for Planet. Ik kom je graag helpen.

www.peopleforplanet.com

info@peopleforplanet.com