De Ode aan de lino

Wie heeft er vroeger geen linoleumsnede gemaakt? Het snijden in het zachte linoleum en de typische geur van het materiaal roepen veelal fijne herinneringen op aan de schooltijd, maar de linoleumsnede en -druk zijn ook geliefd bij kunstenaars.

 

Lino en kunst

Grote kunstenaars zoals Wassily Kandinsky, Henri Matisse en Maurice de Vlaminck maakten gebruik van de linoleumsnede. Picasso geldt als de beroemdste linokunstenaar. In Nederland zijn Maurits Cornelis Escher en Gerd Arntz beroemde makers van linoleumsnedekunst. Bekende hedendaagse kunstenaars zijn Bert Brouwer, Elsbeth Cochius en Olivia Ettema.

 

Ode aan de lino

De Ode aan de Lino is een jaarlijks kunstevenement van galerie Atelier Open (AO). AO wil de linografie onder de aandacht brengen van een breed publiek. AO organiseert daartoe diverse activiteiten zoals een jaarlijkse linokunst-expositie waaraan kunstenaars uit binnen- en buitenland deelnemen.

 

Forbo Linoleumkunst Prijs

Onderdeel van de Ode aan de Lino was tot en met 2021 de Forbo Linoleumkunst Prijs. Hiermee wilden Forbo en AO jongeren en scholieren enthousiasmeren voor de linoleumsnede. In een workshop op school kregen leerlingen de kneepjes van het lino maken bijgebracht. AO ontwikkelde voor de wedstrijd een lespakket. Deelnemers werd gevraagd een linosnede te maken en deze af te drukken op A5-formaat papier. Leerlingen gingen klassikaal aan de slag en hun resultaten dongen mee naar de prijs. De ingezonden kunstwerken werden beoordeeld door een vakjury en geëxposeerd op bijzondere plekken, zoals het Grafisch Museum Groningen (GRID), Museum Het Schip in Amsterdam en het Zaans Museum te Zaandam. Aan de wedstrijd deden grafische mbo-opleidingen mee uit het hele land, zoals Almere, Amsterdam, Enschede, Groningen, Rotterdam en Utrecht.