Kenmerk van de Kunstenaar, het lijnenspel van Herman Mulder

Kunst maken is heerlijk, naar kunst kijken ook! Kunst roept vragen, herinneringen of verwondering op, het stimuleert tot nadenken, het inspireert Zo divers als kunstenaars en kunstwerken onderling kunnen zijn, zo eenduidig is de overeenkomst: een goede kunstenaar heeft een authentieke stijl. Achter die stijl gaat meestal een levenslange interesse, passie of zelfs obsessie schuil. Uit nieuwsgierigheid naar verschillende kunstenaarsstijlen, bezocht Edith Brouwer kunstenaar Herman Mulder, op zoek naar de achtergronden van zijn werk.

 

AGA Lab als ideale werkplek en inspirerende omgeving

Het werk van Herman Mulder (Amsterdam, 1953) was onlangs te zien tijdens de jaarlijkse expositie ‘Ode aan de lino’ van GRID Grafisch Museum Groningen. Wij ontmoeten elkaar in het AGA Lab, voorheen het Amsterdam Grafisch Atelier, waar Herman werkt aan een nieuwe linoleumdruk. Het Lab is voor Herman de ideale plek om te werken, zo vertelt hij mij tijdens de rondleiding: “Het AGA Lab is een laboratorium voor kruisbestuiving op het gebied van techniek, materiaal en beeld. In het Lab werken verschillende kunstenaars die gezamenlijk gebruikmaken van drukpersen en ander materiaal. Herman werkt zo’n drie dagen per maand in het Lab en maakt naast zijn grafische werk, zoals linosneden, litho’s en etsen, ook schilderijen en tekeningen.

 

Kenmerkend aan Herman Mulder, het lijnenspel als hoofdmotief

Zelf volg ik Herman Mulder al jaren en ben een groot liefhebber van zijn werk. Ongeacht het materiaal en gereedschap, het lijnenspel speelt een belangrijke rol in zijn werk. Soms nonchalant, soms kriskras door elkaar of juist heel scherp en precies geplaatst.

 

Poster-ode-aan-de-lino BeeldHermanMulder_Promotie_Pinterest

Beeld: Voorbeelden van Herman Mulder’s werk, links een linoleumdruk op de poster van de expositie “Ode aan de lino’ van GRID Grafisch Museum Groningen en rechts drie 10x10ARTIST kunstwerken.

 

Herman vertelt over de oorsprong van zijn liefde voor tekenen: “Als kind droomde ik ervan om architect te worden, zodat ik mooie huizen en gebouwen kon tekenen. Maar als alfa-mens kwam ik in Leiden terecht en werd jurist.” Ondanks zijn juridische en politieke carrière, bleven tekenen en schilderen zijn grote passie: “In 2003 besloot ik mijn tekentalent professioneel te ontwikkelen en begon ik mijn opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In 2007 verruilde ik mijn juridische carrière voor een bestaan als docent en kunstenaar.

 

Herman Mulder’s inspiratie: architectuur en steigerbouw

Herman zijn grote interesse en liefde voor architectuur en steden is in de loop der jaren alleen maar gegroeid. Ideeën doet hij op tijdens vakanties maar ook in Amsterdam Nieuw West, als hij bouwplaatsen bezoekt. Vooral steigerbouw inspireert hem. In staal en beton of, zoals in het Verre Oosten, met bamboe. Terwijl ik hem interview, is Herman bezig met de druk van een linoleumsnede, in verschillende druklagen. Hiervoor gebruikt hij de reductietechniek, waarbij steeds meer van de linoplaat wordt weggesneden.

 

20170403_161025 (1)  

Beeld: Herman Mulder gebruikt de reductietechniek voor zijn linoleumsnede

 

Herman Mulder exposeert vanaf 1 mei 2017 bij Kunst&Quiche in Badhoevedorp.

Interview: Edith Brouwer

 

Interesse in de kunstwerken van Herman Mulder? Kijk dan snel welke 10X10ARTIST kunstwerken van Herman Mulder nog beschikbaar zijn of kom naar de feestelijke opening bij TOON Jan Evertsenstraat 4 – 8 in Amsterdam.

 

Meer weten over TOON? Lees het artikel Kunst combineren in jouw stijl, tips voor thuis van TOON