Superwoman Hangs The Laundry

6 Maart 2015 – Superwoman Hangs The Laundry

 

super woman

Daar viel ik voor. Het was in 2011. De linosnede is van de Canadese kunstenares Shelley Savor, die ik via via leerde kennen. Mijn liefde voor deze mooie ambachtelijk kunstvorm kreeg gestalte.

 

Atelier Open had in die tijd een galerie aan de Keizersgracht. Van Shelley hingen meerdere lino’s aan de muur. Zo begon ik mijn liefde voor de linokunst ook met anderen te delen. Inmiddels hangen vijf van de tien Superwomans in verschillende huizen in Nederland en zijn een aantal van mijn vrienden en klanten ook fan van haar werk.

 

Ik vind linokunst lief. Of ik hou van lieve linokunst. Ik hou van kleine linokunstwerken. Ik hou van de vaak simpele lijnen in de lino’s van Shelley Savor. Ik hou van de verhalen die Tom Thijsse met zijn lino’s vertelt, die zich kerven in je ziel, of van de beelden die de lino’s van deze kunstenaars in mijn hoofd oproepen. Ik hou van de geur van lino’s.

 

In de zomer van 2014 ontstond het idee een ‘Ode aan de Lino’ te organiseren. Ik wilde me meer verdiepen in de linokunst en ben workshops gaan volgen bij kunstenares Carola Rombouts in de Grafiekdrukkerij, haar atelier in Loods 6 in Amsterdam. Weer een nieuwe bron van inspiratie. In haar atelier, omringd door haar mooie werk, mocht ik zelf aan de slag. Daarna weer door de stad op mijn fiets naar huis met een hoofd vol ideeën.

 

Eigenlijk ontdek ik elke dag weer iets nieuws. Zoals bijvoorbeeld het tijdschrift Exlibriswereld/grafiekwereld. Daar gaat een wereld van klein, lief, mooi grafisch werk voor me open. In het volgende nummer staat trouwens een groot interview met Tom Thijsse, in wiens atelier ik laatst weer een keer mocht kijken.

 

Mijn verzameling lino’s wordt langzaam groter. Als je een keer wilt komen kijken of mee wilt om ateliers te bezoeken, ben je van harte welkom. Ik vind het fijn om mooie dingen te delen!

 

Volgende week ga ik me verdiepen in het Werkman archief….


Edith Brouwer