Inspiratie & blog

De laatste nieuwsbrief: Nieuwsbrief Januari 2018

 

November 2017

 

Onze KunstKamer wordt geheel gefinancierd door particulieren en bedrijven die dit project van Atelier Open sponsoren.

De komende maanden gaan wij een aantal van deze sponsors interviewen over kunst.

 

Sponsor: Bram Project Expert

Interview/tekst: Edith Brouwer

Het kunstwerk waar Bram de Vries over wil vertellen is gemaakt door de in Amerika wonende kunstenaar Peter Juvonen.

Lees meer…

 

 

Augustus 2017

De tentoonstelling Portraying a nation in het Tate museum Liverpool is een dubbel-expositie met werk van de schilder, tekenaar en etser Otto Dix en de fotograaf August Sander. De combinatie van hun kunst (in totaal meer dan 300 werken) geeft een confronterende inkijk in het leven tijdens de Weimar Republiek. Erik Timmermans bezocht de inspirerende expositie. Lees meer…..

 

Mei 2017 – Tips&Trics van de expert: Monique Gomez de Mesquita-Vos

Monique Gomez de Mesquita-Vos is interieurontwerper en stylist. Zij beschrijft zichzelf als SFEERMAKER voor woon-, werk- en leefomgeving. Haar bedrijf heet People for Planet. In haar speciaal voor Atelier Open geschreven blog gaat Monique in op de vraag: waar laat ik dat nieuwe schilderij?

Lees de adviezen van Monique…..

 

April 2017 – Kunst combineren in jouw stijl, tips voor thuis van TOON

Sfeervolle woninginrichting in jouw eigen stijl, hoe doe je dat precies? Hoe combineer je kunst en vintage, of oud met nieuw zonder dat het rommelig is? Maandelijks verschijnt een interview met een expert in kunst en interieur, op zoek naar de beste tips over sfeervolle woninginrichting. Deze keer delen experts Marina en Laura de Tips voor thuis van podiumwinkel TOON. Lees meer…

 

April 2017 – Kenmerk van de Kunstenaar, het lijnenspel van Herman Mulder

Kunst maken is heerlijk, naar kunst kijken ook! Kunst roept vragen, herinneringen of verwondering op, het stimuleert tot nadenken, het inspireert Zo divers als kunstenaars en kunstwerken onderling kunnen zijn, zo eenduidig is de overeenkomst: een goede kunstenaar heeft een authentieke stijl. Achter die stijl gaat meestal een levenslange interesse, passie of zelfs obsessie schuil. Uit nieuwsgierigheid naar verschillende kunstenaarsstijlen, bezocht Edith Brouwer kunstenaar Herman Mulder, op zoek naar de achtergronden van zijn werk. Lees meer…

 

 

20170403_160929

 

April 2017 – Laat je inspireren door de Duitse industriecultuur!

Onlangs was ik een weekendje naar Duisburg in Duitsland. Bij toeval kwamen wij tijdens onze omzwervingen in het Landschaftspark Duisburg-Nord terecht. In dit openbare park kun je langs de ruïnes van een hoogovencomplex struinen en over het uitgestrekte terrein tussen beton, staal en roest dwalen. Een park met interessante en imposante structuren om jezelf in te verliezen en door te laten inspireren.

 

IMG_20170324_170347_545 (1)

 

 

Lees meer…

 

—————————————————————————————————————————————————————

 

16 oktober 2015 “De kunst van te leven is thuis te zijn alsof men op reis is.”

 

“De kunst van te leven is thuis te zijn alsof men op reis is.”

Dat schijnt Godfried Bomans gezegd te hebben. Het houdt me bezig.

Ik heb graag mooie dingen om me heen en ik ontdek graag nieuwe dingen . Er is niets fijner voor mij dan wonen en werken tussen mooie kunst. Reizen en ‘thuis’ zijn: het schuurt.

 

In Atelier Open hebben we veel mooie kunst, van bijvoorbeeld de kunstenaars die meedoen aan ons project 10x10artist. Ik koos vandaag twee werken van twee kunstenaars: Ursula Muller en Venus van Asperen. Muller woont tussen de ooievaars. Het bos is haar achtertuin. Ik vind dat haar werk erg goed past bij de beelden van Van Asperen. Het ruige hout en de tere keramische beelden. Beide kunstenaars maakten kunstwerken van 10×10 centimeter voor ons project.  

 

Je bent van harte welkom om langs te komen om de kunstwerken te bekijken. Of kijk op www.10x10artist.com .

 

Ik blijf dit weekend veel thuis, alsof ik op reis ben.
Edith

 

venus-van-asperen-07ursula-muller-01

 

 

 

6 april 2015 – 10x10artist doet mee aan Springsnow

 

De iep is al eeuwenlang dé boom van Amsterdam. Meer dan 75.000 iepen brengen ’t groen op de grachten en de Amstelkerknatuur in de stad. Elk jaar weer is er het feest van de wervelende iepenzaadjes: Springsnow. Met het Springsnow festival (van 21 april – 21 mei) wordt de lente in Amsterdam gevierd. Dat gebeurt bijvoorbeeld met een speciale iepenroute. Er is zelfs een Springsnow-parfum ontwikkeld. 10x10artist doet mee aan en is partner van Springsnow. Van 21 april – 15 mei vindt een expositie plaats in de prachtige Amstelkerk (Amstelveld 10 Amsterdam). Hier kun je niet alleen de ode aan de iep van Fay Lovsky & Reinier Sijpkens horen, maar ook kunstwerken van 10x10artists komen bewonderen.

 

Speciaal voor Springsnow maakten diverse 10x10artist-kunstenaars nieuwe lentekunst. Alle werkjes zijn 10×10 centimeter en hebben één prijs (65 euro). Met de 10x10artist-kunstwerken kunnen verrassende combinaties tot stand worden gebracht. Voorbeeld: een lijst twee nieuwe lentewerken van Bunnybrigade en Erik Timmermans. Kijk voor meer informatie over Springsnow op springsnow.nl en 10x10artist.com.

 

10x10 Springsnow combi ET BB

 

Atelier Open

 

————————————————————————————————————————————————————–

 

 

 

6 Maart 2015 – Superwoman Hangs The Laundry

 

super woman

Daar viel ik voor. Het was in 2011. De linosnede is van de Canadese kunstenares Shelley Savor, die ik via via leerde kennen. Mijn fascinatie voor deze mooie ambachtelijk kunstvorm kreeg gestalte.

 

Atelier Open had in die tijd een galerie aan de Keizersgracht. Van Shelley hingen meerdere lino’s aan de muur. Zo begon ik mijn liefde voor de linokunst ook met anderen te delen. Inmiddels hangen vijf van de tien Superwomans in verschillende huizen in Nederland en zijn een aantal van mijn vrienden en klanten ook fan van haar werk.

 

Ik vind linokunst ‘lief’. Of ik hou van lieve linokunst. Ik hou van kleine linokunstwerken. Ik hou van de vaak simpele lijnen in de lino’s van Shelley Savor. Ik hou van de verhalen die Tom Thijsse met zijn lino’s vertelt, die je kunnen raken, of van de beelden die de lino’s van deze kunstenaars in mijn hoofd oproepen. Ik hou van de geur van lino’s.

 

In de zomer van 2014 ontstond het idee een ‘Ode aan de Lino’ te organiseren. Ik wilde me meer verdiepen in de linokunst en ben workshops gaan volgen bij kunstenares Carola Rombouts in de Grafiekdrukkerij, haar atelier in Loods 6 in Amsterdam. Weer een nieuwe bron van inspiratie. In haar atelier, omringd door haar mooie werk, mocht ik zelf aan de slag. Daarna weer door de stad op mijn fiets naar huis met een hoofd vol ideeën.

 

Eigenlijk ontdek ik elke dag weer iets nieuws. Zoals bijvoorbeeld het tijdschrift Exlibriswereld/grafiekwereld. Daar gaat een wereld van klein, lief, mooi grafisch werk voor me open. In het volgende nummer staat trouwens een groot interview met Tom Thijsse, in wiens atelier ik laatst weer een keer mocht kijken.

 

Mijn verzameling lino’s wordt langzaam groter. Als je een keer wilt komen kijken of mee wilt om ateliers te bezoeken, ben je van harte welkom. Ik vind het fijn om mooie dingen te delen!

 

Volgende week ga ik me verdiepen in het Werkman archief….


Edith Brouwer